Wie wint de Sjögren Award 2020?

Iedere twee jaar reikt de NVSP een Award uit aan een onderzoeker die zich bezighoudt met onderzoek naar het syndroom van Sjögren. In 2012 is deze prijs ter gelegenheid van ons 25-jarige bestaan in het leven geroepen. Sindsdien hebben de volgende onderzoekers de prijs in ontvangst mogen nemen:
 • In 2012 won Angela Bikker
 • In 2014 Ninke van Leeuwen
 • In 2016 Konstantina Delli
 • In 2018 Sofie Blokland

Wie gaat zich voegen in dit rijtje en wint in 2020 de vijfde Sjögren Award?

De Sjögren Award wordt dit jaar uitgereikt op 3 oktober tijdens de Landelijke Contact- en Informatiedag van de NVSP in congrescentrum ReeHorst te Ede. Alleen gaat deze dag er totaal anders uitzien dan gepland. Vanwege Covid-19 hebben we moeten besluiten dat een bijeenkomst met rond de 400 bezoekers, niet verstandig is. We zijn druk bezig om deze dag in een andere vorm te gieten. Hierover volgt later meer informatie.

Procedure

De inzendingen worden beoordeeld door de Award commissie, die bestaat uit vijf mensen:
 • Twee leden van onze Medische Adviescommissie:
  Mevr. dr. Dorte Hamann, laboratoriumspecialist Medische Immunologie in het UMC Utrecht. en voorzitter van de Award commissie
  Mevr. dr. Nynke Klaassen-Broekema, oogarts in het Dijklanderziekenhuis (voorheen WestFries Gasthuis} te Hoorn
 • Annemiek Heemskerk, voorzitter NVSP, Marianne Pees, vrijwilliger en lid van de NVSP en Mascha Oosterbaan, verantwoordelijk bestuurslid wetenschappelijk onderzoek NVSP.
Uit de voorgedragen kandidaten worden drie onderzoekers genomineerd. Van de drie genomineerden wordt verwacht dat ze tijdens de Landelijke Dag- en Informatiedag een voordracht in lekentaal houden over hun onderzoek. Hoe dit er in tijden van COVID-19 gaat uitzien is op dit moment (mei 2020) nog niet bekend.

Voorwaarden

Het onderzoek heeft één van deze twee doelstellingen:
 • Het levert een belangrijke bijdrage aan de kennis over het syndroom van Sjögren.
 • Het levert een belangrijke bijdrage aan verbetering van de behandeling van het syndroom van Sjögren
Meer informatie kunt u vinden in het reglement. U kunt dat hier downloaden.