Wereld Sjögren Dag 2019


Vandaag 23 juli: Wereld Sjögren dag.


Vandaag is het 120 jaar geleden dat Hendrik Sjögren werd geboren. Op deze dag, zoals ieder jaar op 23 juli, willen wij extra aandacht besteden aan het syndroom van Sjögren.
Het syndroom van Sjögren is een systemische auto-immuunziekte. Deze chronische reumatische aandoening gaat vaak gepaard met met een significante verandering in de kwaliteit van leven.
Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. De ziekte kan zich op elke leeftijd voordoen.
 
Ondanks de hoge prevalentie onder de systemische auto-immuunziekten, wordt er tot nu toe in verhouding weinig onderzoek, tijd en moeite besteed aan het syndroom van Sjögren.
De meest voorkomende symptomen zijn droogheid, vermoeidheid en pijn. Deze ziekte heeft veel verschillende uitingsvormen, waardoor de diagnose en behandeling er niet gemakkelijker op wordt.
Sjögrenpatiënten lopen op uiteenlopende terreinen tegen barrières aan: o.a. op het gebied van werk, relatie, gezin, sociale contacten, vrije tijd, huishoudelijke taken en het managen van hun ziekte.
De NVSP zet zich in om de stem van deze patiënten te laten horen en oplossingen te vinden om hun leefomstandigheden wereldwijd te verbeteren.
Zie voor meer informatie onze website www.nvsp.nl.