Zorgpremie stijgt volgend jaar opnieuw


Wel zal de toename met slechts vier tientjes 'beperkt' zijn, bevestigen Haagse bronnen rond het kabinet. Zorgverzekeraars zijn niet verrast, de oppositie is boos.

Het kabinet rekent in 2020 met een gemiddelde basispremie van 1421 euro, zo wil het op Prinsjesdag bekendmaken. Dat is 37 euro meer dan de huidige 1384 euro, wat neerkomt op maandelijks 3 euro extra. Deze premie is overigens slechts een richtlijn, zorgverzekeraars bepalen zelf hun tarieven. Ter vergelijking: vorig jaar steeg de premie met 76 euro. Dat de zorgpremie slechts licht stijgt, komt door twee tegengestelde prijsontwikkelingen. Enerzijds is er de florerende economie, waardoor lonen en prijzen in de zorg oplopen. Anderzijds leveren diverse zorgakkoorden volgend jaar een besparing van 1,2 miljard euro op. Minister Bruins (Medische Zorg) heeft bovendien de prijs van nieuwe, peperdure middelen omlaag gekregen via onderhandelingen met fabrikanten. Dat scheelt liefst 400 miljoen euro.

Verzekeraars zijn niet verbaasd over de stijging. ,,De rekenpremie is de afgelopen jaren steeds gestegen'', zegt Aad de Groot, directeur van DSW, dat altijd als eerste verzekeraar de echte zorgpremie bekendmaakt. ,,Met de huidige loonstijgingen ligt een toename voor de hand. Van de zorgkosten zit 60 procent in de medewerkerssalarissen.''

Verzekeraars VGZ, Menzis en Zilveren Kruis willen niet reageren voordat ze alle details van het nieuwe basispakket en medicijnenprijzen kennen. Peter Ruys, directeur van zorgvergelijker Zorgkiezer, stelt dat de uitgelekte stijging weinig zegt over wat verzekeraars gaan vragen. ,,Afgelopen jaren zat het kabinet er negen van de tien keer naast.''

Korting:
Daarnaast zijn collectiviteitskortingen van invloed, meent Ruys. Mogen verzekeraars dit jaar nog 10 procent korting geven op de basispolis, volgend jaar is dat de helft. ,,Dat drukt de brutopremie, want verzekeraars stellen die nu hoger.'' Netto kan de premie dan gelijk blijven of licht stijgen, denkt Ruys.

Kamerleden van de oppositie reageren uiterst kritisch op de uitgelekte premie. De voortdurende stijgingen zijn 'onhoudbaar', meent SP'er Maarten Hijink. Ook GroenLinks en PVV zijn boos. De PvdA zal vandaag meteen een debat aanvragen, zegt Lilianne Ploumen.


Johan Mooi
Zorgverzekeringen