Het coronavirus:

Wij hebben gevraagd of onze medische adviseur prof. dr. Bootsma nog aanvullingen op onze berichten over dit virus heeft. Uiteraard worden zaken per dag aangepast, daarom als eerste de richtlijn van het RIVM volgen! https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Mensen die last hebben van verschijnselen die kunnen wijzen op het corona virus zijn volgens het RIVM een persoon met Koorts* (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende verschijnselen van de luchtwegen hebben: hoesten, kortademigheid

EN

De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met een groot risicogebied OF De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met het Coronavirus

Wanneer kan er gedacht worden aan besmetting?

  • Tot op heden geldt nog steeds dat patiënten in een land met veel besmettingen moeten zijn geweest** of contact moeten hebben gehad met iemand met bevestigd Corona. Sjögrenpatiënten hoeven niet perse koorts te hebben, aangezien dat kan horen bij een niet of niet goed functionerend afweersysteem, dat veroorzaakt wordt door een ziekte. Of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.
  • Als Sjögrenpatiënten luchtwegklachten hebben in combinatie met reis naar besmette gebieden OF contact met iemand met corona, moeten zij de huisarts bellen en die zal de GGD inschakelen.
  • Verder staat er op de site van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie het advies t.a.v. de immuun onderdrukkende medicatie: het advies luidt om niet te stoppen met de medicatie tenzij iemand koorts (net zoals bij elke andere infectie) heeft en/of bewezen corona. En dan in overleg met behandelend arts.

Het algemene advies is om geen handen meer te schudden. Dat voorkomt nog geen overdracht, dus er geldt onverminderd: blijf goed je handen wassen (https://www.youtube.com/watch?v=G6uBxC1yZfk).

* Of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen. Ook een immuupatiënt met luchtwegklachten, die aan de epidemiologische criteria voldoet, kan laagdrempelig getest worden op SARS-CoV-2.

** Landen/regio’s met wijdverspreide risicogebieden zijn: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië.

Wat moet je doen als je reuma hebt?

Het coronavirus (COVID-19) staat wereldwijd in de belangstelling. Ook veel mensen met reuma houden zich ermee bezig. We kunnen ons voorstellen dat er ongerustheid bestaat rond het hebben van Sjogren en het corona virus. Daarom hier het advies van ReumaNederland. https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/coronavirus/

Actuele informatie over het coronavirus (COVID-19)
https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus